El nostre poble

voltant00_th

 

 

 

 

 

 

Dins del terme de Dénia, en la vessant sud del Montgó, i a tocar de la fita dels termes de Dénia, Pedreguer, Gata i Xàbia, trobem el poble de Jesús Pobre. Nucli constituït com a Entitat Local Menor en Maig de 1999.

El Poble, amb 718 habitants aproximadament, conserva les característiques d’una població menuda, amb la tranquil.litat com a principal element a destacar, encara que les platges i la ciutat de Dénia es troben a tan sols 10 kms.

 

El paissatge està marcat per la proximitat del Parc Natural del Montgó, que amb una alçada màxima de 753 m. abraça a Jesús Pobre per la part nord, imposant el seu caràcter de muntanya emblemàtica.

La part sud està formada per les terres de conreu, amb les típiques cases de camp que progressivament van adequant-se com a segones residències, i per suaus ondulacions del terreny denominades tossalets. Entre ells que podem destacar el Tossalet dels Molins, que porta aquest nom perque en la seua part més alta hi resten les ruïnes de tres molins construïts al segle XVIII i que durant molts anys han segut utilitzats per a moldre els cereals que es produïen en la zona.

Els cultius tradicionals de secà (vinyes, ametlers, olivars, etc…) estan sent sustituïts pels cítrics de regadiu, però encara podem destacar la producció de raïm de moscatell pel consum de taula.

El calendari festiu és molt divers, començant el mes de gener amb la cavalcada de reis i la celebració de Sant Antoni Abat, continuant amb el carnestoltes i un llarg etcétera durant tot l’any, del que caldria destacar les Festes Patronals que es celebren durant deu dies de finals de maig o principi de juny amb un programa molt variat, i les Festes del Cabrerot (raïm menut) al voltant del 9 d’octubre (dia dels valencians).

La cuina de Jesús Pobre ve caracteritzada pels productes de temporada, destacant com a plats les coques amb tot tipus de verdures, els arrossos ( amb fesols i naps, amb fava pelada, amb bajoques,…) i els guisats (perolet, faves sacsejades, xones,…) entre altres.

Per a conéixer millor Jesús Pobre podem passejar pels seus carrers o pels voltants i visitar les alqueries del Colomer i de Ferrando o el Tossalet dels Molins, gaudir del Parc Natural del Montgó, degustar les picaetes que com a aperitiu ens ofereixen els bars del poble, etc.